VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

9a8faf7f-cd94-4f44-afdd-5f3f0736da91

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Inhoudseditor

Uitreiking Duurzaamste hovenier krijgt Fries tintje

do 11 jan 2024

​Maar liefst 2 van onze lidbedrijven mogen zich een jaar lang Duurzaamste hovenier van Nederland noemen! Dit werd dinsdag 9 januari is op de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg bekendgemaakt. De verkiezing die vakblad Tuin & Landschap jaarlijks organiseert, kreeg deze editie een Fries tintje.

In de categorie Particuliere tuin ging het goud naar Ecologisch hovenier Jos van den Akker uit Oosterwolde. In de categorie Openbare ruimte won Donker Groep waarvan de hoofdvestiging in Sneek staat.

Categorie Particuliere tuin

Jos van den Akker heeft zo’n 15 jaar geleden het roer omgegooid. Aanleiding was een opleiding ecologisch hovenier die hij volgde. Volgens Van den Akker is er steeds meer vraag naar ecologische hoveniers. Zelf noemt hij zich liefst groenambassadeur.

Van den Akker is betrokken bij Wilde Weelde  en Springzaad. Hij houdt zich veel bezig met vergroenen van schoolpleinen en is pleitbezorger van natuurlijke beplanting met het oog op biodiversiteit. Zijn motto is om de omgeving te laten integreren in de tuin.

De jury: “Indrukwekkend om te zien hoe iemand met een relatief klein bedrijf toch veel tijd steekt in het geven van lezingen en presentaties, en het overdragen van kennis over ecologisch tuinieren aan anderen. Met recht een groenambassadeur!”

In de categorie Particuliere tuin ging het zilver naar De Middelpas Hoveniers uit Swolgen (Limburg), het brons was voor Janse & Berkhof Tuinen uit Barneveld (Gelderland).

Categorie Openbare ruimte
  
Donker Groep wil in 2035 volledig duurzaam en circulair zijn. Hun motto: Mens en natuur met elkaar verbinden. Het bedrijf met zo’n 1.000 medewerkers doorloopt een organisatie-transitie aan de hand van het koersplan, waarbij medewerkers worden betrokken middels toolbox-meetings en workshops.

Donker Groep grossiert in keurmerken: Breeam, Well, NL Terreinlabel, Meetlat Biodiversiteit zijn enkele van de keurmerken die het hanteert. Bij aanleg staat de ecologie centraal: ‘Wat is er al aanwezig?’ in plaats van maakbaarheid. Beplanting moet minimaal PlanetProof zijn, biologische kwekers (SKAL) worden gestimuleerd.

De jury: “Een indrukwekkende transitie van een grote speler op de Nederlandse groenmarkt die voorop loopt en initiatieven neemt om duurzaamheid verder aan te zwengelen en anderen mee te nemen in deze groene transitie.”

De categorie Openbare ruimte kende dit jaar twee kandidaten. Het zilver ging naar Sander Braat van Braat - Makers van groenbeleving uit Den Hout (Noord-Brabant).

Enkel winnaars
“Deze verkiezing kent enkel winnaars,” benadrukte Ralph Mens, jurylid en hoofdredacteur van Tuin+Landschap, voorafgaand aan de bekendmaking. Mens reikte de prijzen samen uit met juryvoorzitter Ruud Snijders van Innogreen. “Alle genomineerde bedrijven zijn stuk voor stuk  al uitstekend bezig op gebied van duurzaamheid,” vulde Snijders aan.

Naast een certificaat voor alle genomineerden en een bokaal, verzorgd door Van Vliet Duurzaamhout, ontvingen de nummers 1 en 2 in de categorie Particuliere tuin en de nummer 1 in de categorie Openbare ruimte een voucher uit handen van Corine de Vries van Terra Trainingen. Hiermee kan de kennis op gebied van duurzaamheid verder worden bijgespijkerd.

Bron: Tuin & Landschap // Foto: Peter Bennink, Tuin & Landschap​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief